Omroepersgilde

d'n Ouwe Omroeper

AGENDA


CONTACT

d’n Ouwe Omroeper
De Rits 3
8356 HD BLOKZIJL
Tel: 0527-291858
Mob: 06-53616259
e-mail:

 

gedane arbeid

Op deze pagina kunnen de gildebroeders publicaties van evenementen of een verslag van hun gedane activiteiten melden.

14 september 2014 De unentse mèrt in udenhout

De Unentse Mèrt is een gezellige jaarmarkt met een vleugje folklore. De organisatie is in handen van de Commissie Unentse Mèrt, onderdeel van Stichting Karnaval Udenhout. De plaatselijke brandweer gaf demonstraties en er waren verschillende Udenhoutse verenigingen op de Mèrt vertegenwoordigd met leuke activiteiten.
Al jaren zijn oude ambachten een graag gezien onderdeel van de Unentse Mert. Dit jaar was er onder andere een hoepelmaker. Ook verschillende oldtimers, tractoren en voertuigen uit vroeger tijden waren te bezichtigen. Speciaal was een dakpannen-machine van hout.
Op deze gezellige oer-Brabantse jaarmarkt was het omroepersgilde “D’n Ouwe Omroeper”, met vier leden actief. Zij verkondigden vol vuur en met verve het programma van alles wat er te zien en te horen was.
Tijdens een van hun rondgangen kwamen ze een oude collega, Frans Scheffer, de omroeper van de gemeente Buren tegen.
Unentse Mert 2014
Hij mocht meteen even laten zien en horen dat hij het ambacht omroepen niet verleerd was (foto 2) en bedacht ter plekke onderstaande roep.

Unentse Mert 2014
Boeren, burgers en buitenlui, goeden en kwaden,
hier liggen voor u prachtige sieraden.
Ik wed, als u ze draagt,
dat iedereen u vraagt:
is het zilver of is het goud?
Nee, zegt u, het is bestek gekocht op de mert van Udenhout!
Zegt het voort!


Unentse Mert 2014

Een leuke aanvulling op een gezellige en enerverende dag.

25 januari 2014 opening jubileumjaar harmonie ben. leeuwen

2014 is niet alleen voor de leden en het bestuur van Harmonie Koning Willem III een jubileumjaar. De vele activiteiten die de harmonie dit jaar in petto heeft, zijn bestemd voor alle inwoners van Beneden-Leeuwen en ook daarbuiten. Iedereen, die van muziek houdt, komt in aanmerking om de verschillende muzikale items bij te wonen.
Zaterdag 25 januari trekt de nieuwe Streetband van de harmonie door het centrum. Een grote groep slagwerkers brengt een breed scala aan instrumenten mee en laat het dorp swingen op zijn funderingen. De groep blazers doet daar niet voor onder en zal alle omstanders in beweging brengen met vrolijke klanken, waarop niemand stil kan blijven staan.
En als er al een moment komt, waarop de muzikanten even naar lucht happen, dan zal dorpsomroeper Peer Witzel een luide boodschap brengen. Hij zal het Lauwse volk in originele rijmvorm uitnodigen voor de jubileumshow die op zondag 26 januari in de Rosmolen wordt gehouden.
Peer Witzel

Verslaggeefster Ingelou Stol van het KRO / NCRV programma De Minimaatschappij is aanwezig om een reportage te maken, die op maandagmorgen 27 januari tussen 9 en 12 uur wordt uitgezonden op Radio 1. Verder zal ook onze regionale zender Extra FM erbij aanwezig zijn om verslag te doen.

Uiteindelijk gaat het om de aankondiging om op zondag 26 januari naar de Rosmolen te komen. Daar begint om 11 uur de jubileumshow met uiteraard veel muziek en zang. Presentatrice Toby Winkel neemt de presentatie voor haar rekening en zal kort terugblikken in de historie van de muziekvereniging. Ook zal zij vooruitblikken in het jubileumjaar, waarin een aantal bijzondere activiteiten staan te gebeuren.

8 december 2013 Dickensnight Helmond

Stel je voor: een wintermarkt in een Engels stadje ten tijde van Charles Dickens. Straatschoffies die proberen een appel te stelen, keurige dames en hoge heren die, goed ingepakt, flaneren door de straten en een muziekensemble dat haar warme klanken over de markt laat klinken. Voor deze sfeer komen jaarlijks duizenden bezoekers naar Dickensnight Brandevoort, dé kerstsfeermarkt van Brabant.

De karakteristieke gevels van De Veste, het centrum van Brandevoort, vormen het decor bij uitstek van een markt in Victoriaans Engeland. Door aankleding uit de tijd van Charles Dickens, kraamhouders die hun steentje bijdragen aan de sfeer en optredens van diverse koren en muziekgroepen waan je je tijdens Dickensnight daadwerkelijk in het Londen van de 19e eeuw.
Op zo’n markt mag de stadsomroeper niet ontbreken. Henk van de Nieuwenhuizen en Peer Witzel waren voor de zevende keer de stadsomroepers van Brandevoort. Vol vuur werd aangekondigd waar en hoe laat muziekensembles, of koren, op zou treden, met tussendoor nieuwsfeitjes uit de regio van Helmond.
Dickensnight Helmond 2013

Ook het debacle van PSV tegen Vitesse werd benoemd en wel met de volgende roep:

Hoort boeren, burgers en buitenlui, hoort
Elke PSV supporter zal flink hebben betreurd
Met wat er gisteravond in Eindhoven is gebeurd
Echter de supporters hebben er goed aangedaan
Door met z’n allen achter het team te blijven staan
Hopelijk komt Cocu erachter wat er bij PSV sportief aan schort
Anders krijgen we volgend jaar de derby PSV - Helmond Sport
Zegt het voort, zegt het voort

3 oktober 2013 Bolletongersdei bolsward

Bolswarder Stadsomroeper krijgt eerbetoon van collega’s
Bolletongersdei 2013
Er stond de stadomroeper Henk Bijlsma een verrassing te wachten tijdens "Bolletongersdei". Vier collega-omroepers, en grote vrienden, van omroepersgilde “d’n Ouwe omroeper” te weten Fred Martens uit Blokzijl, Siep v.d Meulen uit Easterein, Henk v.d. Nieuwenhuizen uit Oisterwijk en Peer Witzel uit Alphen a/d Maas, kwamen naar Bolsward om Henk een hart onder de riem te steken.
Henk Bijlsma, “de stem van Bolsward” sinds 2007, is in juni getroffen door een herseninfarct. Hierdoor kan hij het ambacht “omroepen” niet meer uitvoeren. Doordat zijn collega’s van het omroepersgilde “d’n Ouwe Omroeper” dit een groot gemis vinden, vonden zij “bolletongersdei” de uitgelezen gelegenheid om hun vriend te huldigen. Henk kreeg na door de vier omroepers toegeroepen te zijn, een tinnnen bord met inscriptie en tinnen omroeper. Dit gebaar werd door de Bolswardse bevolking zeer gewaardeerd en toen Henk, in rolstoel, door de stad werd gereden kwamen mensen van alle kanten om hem een hand te geven en om hem sterkte te wensen in de revalidatieperiode die voor hem ligt.

7 september 2013 authentieke dag vreeswijk

Bij een Authentieke Dag hoort natuurlijk ook een stadsomroeper om de bevolking aan te kondigen wat er zich allemaal afspeelt in de eigen omgeving, zoals dat in vroeger tijden in dorpen ook gebeurde.

Op 7 september is er veel te doen in Nieuwegein, zoals de activiteiten rond de Authentieke Dag en Maritiem Nieuwegein. Daarom heeft de Activiteitengroep Vreeswijk aan de dorpsomroeper van Alphen aan de Maas, Peer Witzel, gevraagd om verschillende activiteiten in Nieuwegein op drukbezochte locaties, zoals enkele winkelcentra op een ludieke wijze aan te kondigen.

Foto: Reggie Kuster
Dorpsomroeper Peer Witzel
(foto: Reggie Kuster)

Peer rijdt dan in zijn opvallende kleding rond op zijn fiets en laat zich eerst met zijn bel horen, voordat hij zijn boodschap luid en duidelijk aankondigt. Peer doet dit als hobby al sinds 1992 met name in zijn woonplaats Alphen aan de Maas om feestelijke gebeurtenissen aan te kondigen. Hij vindt het leuk om voor de tweede keer bij de Authentieke Dag in Vreeswijk weer aanwezig te zijn.